Založ si blog

Klonovanie

Klonovanie je podľa oficiálneho výkladu „kopírovaním“, teda vytváraním jedincov (prípadne orgánov) identických s originálom. Zelenú mu dal predovšetkým objav štruktúry genetického kódu ale kolotoč nových objavov a poznatkov z tejto oblasti sa roztočil až po roku 1996, kedy svetlo sveta uzrela ovca Dolly, ktorá sa hneď potom stala doslova nepísaným symbolom klonovania. Dolly síce nebola prvým naklonovaným jedincom, ničmenej bola prvým organizmom, pri ktorého „výrobe“ sa podarilo prevziať genetickú informáciu z už vyvinutého originálu (Dollinej matky). Okolo klonovania koluje kopa mýtov, ktoré z neho často robia obrovského „strašiaka“. Tento názor je pritom často ovplyvňovaný rôznymi sci-fi románmi či filmami, kde sa klony snažia ovládnuť svet. Existujú dokonca aj také náboženské sekty, ktoré veria, že človek vznikol ako klon a že ho nevyrobil nikto iný ako mimozemšťania. Klonovanie ako také sa síce dá zneužiť, ale priestor k niečomu takému je značne obmedzený. Každý jedinec je totiž ovplyvnený nielen svojou genetickou informáciou, ale tiež prostredím, v ktorom vyrastá, a ľuďmi okolo seba. To znamená, že aj keby naklonovali Adolfa Hitlera a nevyskytla sa tam žiadna z mnohých možných ťažkostí, už by to, našťastie, nebol ten istý Adolf Hitler. Preto by sme si nemali vytvárať názor: klonovanie áno či nie, na základe výmyslov bulvárnych plátkov alebo hollywoodskych trhákov, skôr na základe reality podloženej vedou.

Elektromobil

03.03.2015

Hybridné automobily sú poháňané spaľovacím motorom spaľujúcim fosílne alebo iné alternatívne palivo, ako aj elektromotorm. Elektromotor využíva batériu, ktorá je nabíjaná iba regeneratívnym brzdením a nemôže byť napájaná z elektrickej siete. Plug-in hybridné automobily sú poháňané prostredníctvom spaľovacieho motora aj elektromotora. Vozidlo, popri získavaní [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5917x
Priemerná čítanosť článkov: 2959x

Autor blogu

Kategórie

Archív