Elektromobil

3. marca 2015, adambal, Nezaradené

Hybridné automobily

sú poháňané spaľovacím motorom spaľujúcim fosílne alebo iné alternatívne palivo, ako aj elektromotorm. Elektromotor využíva batériu, ktorá je nabíjaná iba regeneratívnym brzdením a nemôže byť napájaná z elektrickej siete.

Plug-in hybridné automobily

sú poháňané prostredníctvom spaľovacieho motora aj elektromotora. Vozidlo, popri získavaní energie pri brzdení automobilu, môže byť pripojené a umožňuje nabíjanie batérie z elektrickej siete.

Elektromobily

sú poháňané elektrickým motorom, ktorý je napájaný elektrickou energiou uloženou v batérií. Batéria je nabíjaná z elektrickej siete, a čiastočne získava energiu regeneratívnym brzdením

Elektromobil nemá v porovnaní so sériovými hybridnými vozidlami žiaden spaľovací motor. Neprodukuje teda žiadne emisie CO2. Ďalšími prednosťami elektromobilov sú vysoká účinnosť, jednoduchší pohonný mechanizmus a minimálna hlučnosť. Dojazd elektromobilov závisí od kapacity batérie.

Hlavnou výhodou elektromobilov je ich účinnosť. Prevod energie elektrickej na mechanickú je možné dosiahnuť s účinnosťou až 90% oproti 25-35% účinnosti spaľovacieho motora.

 

electric car