Založ si blog

Klonovanie

Klonovanie je podľa oficiálneho výkladu „kopírovaním“, teda vytváraním jedincov (prípadne orgánov) identických s originálom. Zelenú mu dal predovšetkým objav štruktúry genetického kódu ale kolotoč nových objavov a poznatkov z tejto oblasti sa roztočil až po roku 1996, kedy svetlo sveta uzrela ovca Dolly, ktorá sa hneď potom stala doslova nepísaným symbolom klonovania. Dolly síce nebola prvým naklonovaným jedincom, ničmenej bola prvým organizmom, pri ktorého „výrobe“ sa podarilo prevziať genetickú informáciu z už vyvinutého originálu (Dollinej matky). Okolo klonovania koluje kopa mýtov, ktoré z neho často robia obrovského „strašiaka“. Tento názor je pritom často ovplyvňovaný rôznymi sci-fi románmi či filmami, kde sa klony snažia ovládnuť svet. Existujú dokonca aj také náboženské sekty, ktoré veria, že človek vznikol ako klon a že ho nevyrobil nikto iný ako mimozemšťania. Klonovanie ako také sa síce dá zneužiť, ale priestor k niečomu takému je značne obmedzený. Každý jedinec je totiž ovplyvnený nielen svojou genetickou informáciou, ale tiež prostredím, v ktorom vyrastá, a ľuďmi okolo seba. To znamená, že aj keby naklonovali Adolfa Hitlera a nevyskytla sa tam žiadna z mnohých možných ťažkostí, už by to, našťastie, nebol ten istý Adolf Hitler. Preto by sme si nemali vytvárať názor: klonovanie áno či nie, na základe výmyslov bulvárnych plátkov alebo hollywoodskych trhákov, skôr na základe reality podloženej vedou.

Elektromobil

03.03.2015

Hybridné automobily sú poháňané spaľovacím motorom spaľujúcim fosílne alebo iné alternatívne palivo, ako aj elektromotorm. Elektromotor využíva batériu, ktorá je nabíjaná iba regeneratívnym brzdením a nemôže byť napájaná z elektrickej siete. Plug-in hybridné automobily sú poháňané prostredníctvom spaľovacieho motora aj elektromotora. Vozidlo, popri získavaní [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5931x
Priemerná čítanosť článkov: 2966x

Autor blogu

Kategórie

Archív